25 Kasım 2010 Perşembe

MULTİVALF


Multivalfler LPG dönü şüm sistemlerinin en önemli elemanlarından biridir. ECE R 67 ve TSE standartlarına uygun olmalıdır. LPG dönüş üm sistemlerinde tank tipine uygun multivalf montajı yapılmalıdır. Bu uygulamada en çok karş ılaş ılan ve ciddi tehlike yaratan bir sorundur. Tank A tipi ise (25 bar i letme basıncı, 30 bar test basıncı) montajda kullanılan multivalfte A tipi (üzerinde emniyet ventili olan multivalf) olmalıdır.

Multivalfler LPG tankı üzerine do ğrudan bağ lanmaktadır. Kendi içlerinde ikiye ayrılırlar. A tipi multivalflerde; tanktaki basınç 25 bara ulaş tığ ında, bu basıncı düş ürmek için otomatik olarak açılan ve yüksek basıncın dü şürülmesini sa layan tahliye ventili (emniyet ventili) bulunur. B tipi multivalflerde ise tahliye ventili bulunmaz. 
Multivalflerin görevi:
· Tanka dolum i şlemini yapar. Yakıt alma i lemi sırasında yakıt pompasından gelen LPG multivalften geçerek tanka ulaş ır.Dolum limitini ayarlar. Mevcut standartlar ve güvenlik gereğ i tank %80 doldurulmalıdır. Multivalf bu görevi yerine getirir.
· Tanktaki gaz seviyesini ölçer.
· LPG’nin tanktan regülatöre ulaş tırılmasını sa lar.
· Multivalf üzerinde emme ve doldurma hatları üzerinde ventiller vardır. Tamir, bakım veya arıza sırasında bu hatlar ventiller kapatılarak kesilir. Böylece gaz çıkış ı engellenir.
· Aş ırı akımı keser. LPG otogaz sistemi kapalı bir devredir. Kapalı devrede meydana gelebilecek herhangi bir kaçak (Kaza veya arıza sonucu borularda oluş abilecek delinme) sonucunda LPG gazı çevreye hızla yayılmaya ba şlar. Bu istenilen bir durum değ ildir. Bu nedenle Multivalf üzerinde bu tür kaçaklar sonucu olu şan a şırı akımı engelleyen bir güvenlik sistemi vardır. Bu sistem böyle durumlarda devreye girerek tanktan aş ırı LPG çekimini engeller ve sistemi güvenlik altına alır.
Multivalflerin tank çapına ve tank tipine uygun olarak seçilmesi ve uygun çalış ma açısında montajının yapılması gerekmektedir. Bu konulardaki yanlış lık LPG sisteminizin emniyetli çalış masını engeller.Bunun için yetkili LPG servislerine baş vurarak tank ve multivalfin uyumlu olup olmadı ğını kontrol ettiriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder